
Kort daarop publiceerde Foodlog een stuk van Melchior Meijer over onze hang naar koolhydraten. Hoe we, door granen, aardappelen en suikers te consumeren, ons de hele dag door gevangen weten in een web van koolhydraten. Hoe je hersenen daarop reageren met een constante hang naar nog meer glucose. En dat je dit alleen maar kunt doorbreken door anders te gaan eten. Hoewel ik mijzelf als een intelligent wezen beschouw en het een en ander over voedsel heb geleerd in de loop van mijn leven, realiseerde ik me nooit dat mijn voortdurende hang naar zoetigheid en mijn constante strijd met mijn gewicht ook samenhing met de consumptie van brood, pasta en aardappels!

De ’40 dagen bonen’ muteerde, op initiatief van Bonen-bendelid Lizet Kruyff, tot een #bonenestafette. Steeds weer een andere enthousiasteling neemt het estafettestokje over van zijn of haar voorganger, begint vol goede moed aan twee dagen driemaal daags peulvruchten en twittert, blogt, beschrijft of verfilmt zijn ervaringen. En weet je van nu het rare is? Vanzelf gaan een heleboel mensen meedoen. Collega’s, vrienden, familieleden en medetwitteraars raken geïnspireerd. Culinair journalisten, koks en andere culi’s haken aan. Zelfs de Tweede Kamer organiseert binnenkort een Bonen-diner! Het geheim? Er niet over preken, maar het gewoon gaan doen. En daar zijn we zowaar terecht gekomen bij de essentie van waar de gewenste verandering in ons voedselsysteem vandaan moet komen. Geen studies, geen beleidsnota’s en geen masterplannen. Die hebben hun nut, maar zetten de boel niet in beweging. Er zijn namelijk niet drie grote knoppen om aan te draaien om de wereld gezond en duurzaam te laten eten. Er zijn slechts duizenden kleine knoppen. Wij zelf moeten het verschil maken. Wij kunnen, gewoon door allemaal in ons eigen leven of in onze eigen organisatie, bedrijf of straat kleine stappen te zetten die, bij elkaar opgeteld, een enorme revolutie teweeg brengen. Dát is voor mij de kern van de #bonenestafette.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten