Wat is duurzaam eten?

Duurzaam eten hangt met heel veel zaken samen. Is er voor de productie van mijn eten veel energie of water nodig? Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt? Hebben de mensen die het produceren er een redelijk inkomen aan? Hebben de dieren een behoorlijk leven gehad? Komt het eten van ver weg of dichtbij? En, niet de minste: hoeveelheid dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) eet ik totaal in een week en slaag ik erin geen eten weg te gooien? Dit soort vraagstukken gaan veel verder dan biologisch eten alleen en maken het vraagstuk van 'duurzaamheid' en 'voedsel' complex.

Paar richtlijnen
Tegelijkertijd zijn er met gezond verstand en hulp van een heleboel 'deskundigen' een aantal richtlijnen vast te stellen. Die richtlijnen hanteer ik voor mijzelf, maar wellicht zijn ze ook bruikbaar voor jou.
  • geen eten weggooien. Kijk hier hoe je dat doet.
  • minder vlees (maximaal 3 x per week en per keer minder) van goede kwaliteit (liefst met dierenwelzijnskeurmerk)
  • let op het soort vlees dat je eet: relatief minder rundvlees, meer duurzame kip. Kijk op de vleeswijzer.
  • 1 x per week vis: met een combinatie van de viswijzer (categorie groen) en het MSC-keurmerk kom je een eind in de goede richting. 
  • fruit liefst uit Nederland uit 't seizoen en anders uit Europa. De groente- en fruitkalender van Milieucentraal biedt een redelijk houvast.
  • groenten: bij voorkeur uit Nederland en uit het seizoen, liefst biologisch of met Milieukeur. Ook hier biedt de groente- en fruitkalender een kader.
  • zuivel: ik kies zelf biologisch vanwege de smaak, het ontbreken van antibiotica en omdat het beter is voor de biodiversiteit. Biologisch scoort slechter op de aspecten ruimte, energie en water. De milieubelasting van geitenkaas is minder dan die van koeien-kaas.
  • koffie, thee, chocola, rijst en andere gangbare producten die van ver komen: fair trade
  • brood: biologisch en liefst uit de buurt. Ongesneden desem-brood blijft lang vers en hoeft niet ingevroren.
  • wijn: uit Europa, eventueel biologisch. Een niet-biologisch maar wel duurzaam alternatief zijn de wijnen van Terra Vitis
  • bier: ik hou zelf gewoon heel erg van Gulpener, mooi bier met goed verhaal. Maar er zijn natuurlijk meer kleinschalige, duurzame en ambachtelijk gebrouwen bieren.
  • geen mineraalwater. De kwaliteit van kraanwater is in Nederland ontzettend goed. Join the Pipe is een leuk kraanwater-concept en als je koolzuur wilt toevoegen doe dat dan met de Soda Club.
En voor alles geldt: koop zo min mogelijk bewerkt voedsel (kant- en klaarproducten, magnetronmaaltijden) en sta stil bij al het moois dat ook in Nederland vers uit het seizoen verkrijgbaar is. Eet weinig dierlijke eiwitten, veel groenten, fruit en peulvruchten. Eet sowieso niet te veel (vind ik ook lastig...).